Konesali

Konesali on liiketoiminnan elinehto. Meiltä saat tehokkaan konesalin ja kokonaisratkaisun räätälöitynä juuri yrityksesi tarpeisiin.

Laadukas konesali tekee yritystoiminnastasi varmempaa. Hyvin suunniteltu sali säästää myös rahaa ja energiaa. Yritysten ja julkisten organisaatioiden toiminta perustuu nykyään yhä enemmän ICT-tekniikan hyödyntämiseen, minkä takia myös konesali on entistä yleisempi ratkaisu.

Konesali on monelle yritykselle äärimmäisen tärkeä kokonaisuus. Käytännössä nykyisin jokaisella työntekijällä on tietokone tai useampi käytössään. Sama pätee vapaa-aikaamme, käytämme jatkuvasti erilaisia applikaatioita useilla erilaisilla päätelaitteilla. Kaikki tämä vaatii kokonaisuuden, eli konesalin, jossa nämä applikaatiot pyörivät tuhansien serverien sisuksissa.

Lisätietoja konesalista

Konesali muokataan eri organisaatioiden tarpeisiin sopivaksi

Konesali tarvitaan esimerkiksi yrityksen pilvipalveluiden ylläpitoon. Useat yritykset siirtyvät kovalla vauhdilla pilvipalveluihin, joita pyöritetään konesalin avulla. Konesali ja pilvipalvelut houkuttelevia erityisesti kustannussäästöjen vuoksi, joita näyttäisi syntyvän ainakin lyhyellä aikavälillä. Kaikkiin liiketoimintoihin tai julkisen sektorin tarvitsemiin ICT-palveluihin pilvipalvelu ei ole aina sopivin vaihtoehto. Pilvipalvelut tarvitsevat datakeskuksen ja muut siihen liittyvät ratkaisut. Palveluntarjoajasta riippuen konesali sijaitsee Suomessa, Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa tai jossain muussa maassa.

Konesalin sijainnilla on merkitystä

Konesalin sijainti kannattaa miettiä huolella. Useimmille yrityksille tai vaikkapa suomalaiselle sairaanhoidolle ei ole aivan sama missä datakeskus sijaitsee. Riippuen palvelusta esimerkiksi datan sijaintipaikalla on merkitystä tai tiedonsiirtoyhteyksien nopeudella voi olla merkitystä palvelun toimivuuteen. Suomalainen konesali pitää tiedot kotimaassa, eivätkä ne pääse ulkomaille. Globaalien palveluntarjoajien osalta saattaa olla vaikea selvittää sijaitseeko konesali ja sen sensitiivinen data varmasti esimerkiksi EU-alueella tai Suomessa. Kotimaisen datakeskuksen ja palveluntarjoajan kanssa tästä on melko helppo varmistua myös sopimuksellisesti. Jos konesalin data on sensitiivistä ja palvelun toimivuuteen halutaan panostaa täysillä, on suomalainen konesali yritykselle varma vaihtoehto.

Miten valitset toimivan konesalin?

Konesaleissa on paljon eroja; esimerkiksi tietoturvallisuuden, fyysisen turvallisuuden, teknisen toimivuuden ja energiatehokkuuden näkökulmasta. Ei välttämättä ole helppo valita konesalia, joka täyttää kaikki tarvittavat kriteerit. Usein valinnan oikeellisuuden voi tietää vastaa kun konesalin käytöstä on kokemusta muutaman vuoden ajalta. Erilaisten tarkastusten ja auditointien avulla voidaan varmistaa palvelinsalin toiminnasta merkittävimmät asiat. Ehkä paras tilanne on jos omistaa oman konesalin, silloin tietää tarkalleen mitkä ovat sen toiminnallisuudet ja mahdolliset tulevat kehitystarpeet.

Konesali kehittyneellä teknologialla

Usein luullaan että yrityksen oma konesali on kallis ratkaisu. Teknologian kehittymisen myötä näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Energiatehokas, turvallinen, luotettava ja skaalautuva datakeskus voidaan rakentaa kaikissa kokoluokissa. Virtualisoinnin myötä tilantarve laitteille on pienentynyt ja konesali tarvitsee vähemmän neliöitä. Prosessointiteho ja datan määrä kuitenkin kasvaa koko ajan, joten sähkönkulutus kasvaa ja konesalin jäähdytysratkaisuiden merkitys korostuu. Suomessa on loistavat olosuhteet energiatehokkaan konesalin jäähdytyksen kannalta jo ilmastonkin vuoksi ja lisäksi voimme jatkossa soveltaa lämmön talteenottoa taloudellisesti järkevällä tavalla jo varsin pienissä ympäristöissä ja siten säästää esimerkiksi kiinteistön lämmityskuluissa. Kotimainen konesali on toimintavarma ja tehokas ratkaisu!