Miksi kannattaa valita optinen lähiverkko FTTO

Fiber-To-The-Office FTTO, Fiber-To-The-Room FTTR tai Fiber-To-The-Machine FTTM, yhtä kaikki, kyseessä on konsepti, jossa luovutaan kuparikaapeloinnista ja toteutetaan kiinteä lähiverkko valokuitua hyödyntäen. Valokuidussa on lukuisia etuja kuparikaapelointiin verrattuna ja tässä on seuraavaksi nostettu esille muutamia asioita, joita on hyvä huomioida, kun lähdetään valitsemaan uutta verkkoa.

Kuparikaapeloinnissa linkkien maksimipituus on 90 metriä, joka väistämättä rajoittaa toteuttamisvaihtoehtoja ja isoissa kiinteistöissä lisää jakamoiden määrää. Valokuidussa etäisyys sen sijaan ei ole rajoite. Valokuitu mahdollistaa pitkien linkkien tekemisen ja se on erittäin joustava tapa toteuttaa kiinteä verkko.

Valokuitu on turvallisin ratkaisu. Kuitu ei ole herkkä häiriöille eikä se aiheuta häiriöitä. Ei parien välistä ylikuulumista, tai muita sähkömagneettisia häiriöitä.

 

FTTO:n ideana on, että valokuidulla mennään hyvin lähelle päätelaitetta. Perinteisen verkon työryhmäkytkimet jakamoissa korvataan toimitiloissa sijaitsevilla mikrokytkimillä, jotka yhdistetään keskenään ja runkokytkimiin valokuidulla. Päätelaitteet kytketään vuorostaan mikrokytkimiin standardi RJ45-kytkentäkaapeleilla ja mikrokytkin tarjoaa PoE-syötön tarvittaville päätelaitteille. Topologiaksi voidaan valita tähtiverkko, rengasverkko tai hybridi.

Valokuitupohjainen verkko on myös hyvin ekologinen verrattuna kupariverkkoon.  Yksi ohut valokaapeli (kuitupari) ja yksi mikrokytkin korvaa vähintään neljä kuparikaapelia, tai paljon enemmänkin, riippuen käytettävästä verkkotopologiasta. Verkon toteutukseen menee huomattavasi vähemmän materiaalia ja lisäksi valokuidun hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi kuin kuparikaapelin. Säästöä syntyy jakamoiden vähentämisestä ja pienemmistä johtoteistä. Valokuitupohjaisen verkon käytön aikainen energiankulutus on pienempi kuin perinteisen verkkoratkaisun. Säästö syntyy monista puroista. FTTO-ratkaisussa ei tarvita jäähdytettäviä jakamoita, valokuidussa data siirtyy pienemmällä energialla ja PoE-syöttökaapelit ovat lyhyitä, jolloin häviöt ovat hyvin pienet.

Microsens FTTO-järjestelmä soveltuu erittäin hyvin korkean käytettävyyden ympäristöihin ja onkin toimistojen lisäksi käytössä monissa sairaaloissa, lentokentillä ja muissa kriittisissä ympäristöissä.